Onze vaardigheden schieten tekort in de VUCA-wereld

In de MINDvolPOWER trainingen leren teams en individuen alles over een succesvol brein in de VUCA-wereld.

We voelen ons steeds vaker opgejaagd. We hebben het idee dat we overal op moeten reageren en we steeds meer moeten doen in steeds minder tijd. Dit is het resultaat van het onvoldoende aansluiten van onze vaardigheden bij de VUCA-wereld waarin we met z’n allen leven. 

VUCA staat voor de 4 kenmerken van de huidige maatschappij:

  • Volatility (beweeglijkheid) > de continue veranderingen om ons heen
  • Uncertainty (onzekerheid) > de onvoorspelbaarheid van veel zaken
  • Complexity > toename van complexiteit
  • Ambiguity (dubbelzinnigheid) > toename van dubbelzinnige zaken

In onze VUCA-wereld is er een onophoudelijke stroom van prikkels en veranderingen die onze aandacht vragen. Er is altijd iets waar we ons mee bezig kunnen houden. We ervaren te weinig tijd en voelen ons hierdoor opgejaagd. Het gevolg is vaak dat we nog wat harder of langer doorwerken, omdat we denken dat we dan productiever zijn (meer in minder tijd).
Het effect van dat tandje erbij schakelen is averechts. De maximale capaciteit is bereikt en we gaan de grens over naar het uitputten van onszelf (de burn-out) als we geen gas terug kunnen nemen.
Ruim 17% van de werkende nederlandse bevolking heeft te maken met burn-out gerelateerde klachten. 

Succes in de VUCA-wereld hangt af van de beleving en het doorstaan van negatieve emoties: distress-tolerantie.

Om toch succesvol te zijn, kan je jezelf trainen in vaardigheden gericht op de 4 kenmerken van de VUCA-wereld. Hiermee vergroot je je capaciteit. De productiviteit van gelukkige en mentaal fitte werknemers kan zelfs oplopen tot meer dan 30%!
Een voorbeeld van een trainbare vaardigheid is distress-tolerantie. Dit is de wetenschappelijke term voor de beleving en het doorstaan van negatieve emoties. Het leren herkennen van die emoties en het vervolgens omzetten in succes bevorderend gedrag maakt iemand veel veerkrachtiger.

Meer weten over het trainen van distress-tolerantie en succesvol zijn in de VUCA-wereld? Stuur een mail naar contact@mindvolpower.nl

 

Door Manon Mansier

Spread the word

Sluit Menu

×
×

Winkelmand