Onze vaardigheden schieten tekort in de VUCA-wereld

MINDvolPOWER maakt teams en individuen mentaal en fysiek sterker door het aanleren van deze vaardigheden. Psycho-analyse en mindfulness zijn voorbeelden van gebruikte instrumenten.

Door Manon Mansier

We voelen ons vaak zo opgejaagd. We hebben het idee dat we overal op moeten reageren en we steeds meer moeten doen in steeds minder tijd. Dit is het resultaat van het onvoldoende aansluiten van onze vaardigheden bij de VUCA-wereld waarin we met z’n allen leven. 

VUCA staat voor de 4 kenmerken van de huidige maatschappij:

Volatiliy (beweeglijkheid). De continue veranderingen om ons heen.
Uncertainty (onzekerheid). Veel zaken zijn onvoorspelbaar.
Complexity. Toename van complexiteit.
Ambiguity (dubbelzinnigheid). Toename van dubbelzinnige zaken.

In onze VUCA-wereld is er een onophoudelijke stroom van prikkels, en veranderingen die onze aandacht vragen. Er is altijd iets waar we ons mee bezig kunnen houden. We ervaren te weinig tijd en voelen ons hierdoor opgejaagd en werken nog wat harder of langer door…en de burn-out ligt op de loer.

Succes in de VUCA-wereld hangt af van de beleving en het doorstaan van negatieve emoties: distress-tolerantie.

Om toch succesvol te zijn, kan je jezelf trainen in vaardigheden gericht op die 4 kenmerken. Een voorbeeld hiervan is distress-tolerantie. Dit is de wetenschappelijke term voor de vaardigheid voor de beleving en het doorstaan van negatieve emoties. Het leren herkennen van die emoties en je reactie hierop kan met behulp van mindfulness en psycho-analyse. 

Meer weten over het trainen van distress-tolerantie en succesvol zijn in de VUCA-wereld? Stuur een mail naar contact@mindvolpower.nl

Spread the word

Sluit Menu

×
×

Winkelmand