Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Gezond werken met lijstjes

Organiseer jezelf met gezond én effectief gebruik van lijstjes

Ben je graag georganiseerd? Hou je je hoofd graag 'leeg'? Grote kans dat je dan ook een voorkeur hebt voor het werken met lijstjes. Of je nu al wel of niet 'lijstjes-fan' bent, met deze tips ga je gegarandeerd progressie boeken in je persoonlijke planning en organisatie.  

Eerlijk gezegd ben ik van kinds af aan al gek geweest op lijstjes. Overal gebruikte ik lijstjes voor. Cadeaulijstjes, huiswerklijstjes (ja, ik was heel braaf en gedisciplineerd) en to-do lijstjes in allerlei varianten lagen op m’n bureau. Het resultaat was dat ik altijd wat te doen had en mezelf uitstekend kon vermaken. Ik ben goed georganiseerd en ben in de regel uitstekend voorbereid op wat komen gaat. Nu enkele decennia ouder, ken ik de waarde ervan, maar ook de downside.

 

Dwangmatig gedrag

Lijstjes maken, ik heb er dus een haat-liefde-verhouding mee. Ze zijn perfect om je te helpen organiseren en plannen En je krijgt een lekker gevoel (shot ‘dopamine’) als je iets weg kan strepen. Maar ze kunnen ook leiden tot dwangmatig ‘doelgericht’ gedrag, het continue bezig zijn met alles wat nog ‘moet’. En het wegstrepen van een lijstje werkt verslavend. Zelfs als het lijstjes in je hoofd zijn!!

 

Altijd bezig zijn

Ik betrap mezelf er nog regelmatig op dat ik me in een ‘actiestand’ bevind. Met tunnelvisie en volledige focus denk ik dan ‘lekker bezig te zijn’ met een eindeloze lijst klusjes. Ik zit er dan zo in, dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Zonder pauze(!) pak ik het ene na het andere op. Tot ik (of mijn man) merk dat ik begin te mopperen over ‘het huishouden draaiende houden’, ‘alles alleen moeten doen’ etc. Dan realiseer ik me weer dat dit ‘druk bezig zijn’ met het wegwerken van to-do lijstes een keuze is en geen ‘must’.

 

 

Doorbreek je patronen

Hoe lekker voelt het dan om de knop om te zetten en gewoon even te gaan zitten ‘niksen’ en te genieten van alles om me heen. Pauze houden, uitzoomen en… mezelf weer organiseren.
 
Hoe ik mijn patroon doorbreek? Ik heb een paar tips voor je op een rij gezet over gezond gebruik maken van lijstjes. Op deze manier gebruik je lijstjes effectief zonder in de oneindige actiestand te schieten. Hartstikke handig, dus neem de tijd en ga er even voor zitten.

 

Laat lijstjes voor je werken en niet andersom

 Tips voor gezond gebruik van lijstjes:
 
-        Check even in: leef je je leven naar je eigen waarden?
 
Om je te helpen bij het vaststellen van je persoonlijke waarden, kan je deze vragen gebruiken: Wat is het mooiste leven dat je zou kunnen hebben, en welke thema’s zijn daarbij belangrijk?
 
-        Stel je prioriteiten vast.
 
Welke dingen in je leven zijn voor jou echt belangrijk, en raken waarschijnlijk aan je waarden?
Check je lijstje: besteed minimaal 80% van je tijd aan je prioriteiten.
 
-        Ga intervallen
 
Wissel taken van je to-do lijstje af met ‘niksen’, mijmertijd, kalmerings- en inzichtmeditaties, een doelloze wandeling. Tijdens die pauzemomentjes krijgt je zenuwstelsel rust en verwerken je hersenen onbewust de momenten hiervoor. Waardevolle pauzemomentjes, die je niet mag vullen met klusjes!!
 
-        Koppel acties aan tijd
 
Alles op een lijstje kost tijd. Het koppelen van tijd aan acties zorgt ervoor dat je lijstje realistischer wordt.
Leer jezelf aan om een inschatting te maken van de hoeveelheid tijd die een actie kost. En dit is vaak meer dan je denkt, dus reken in het begin met 1,5x zoveel tijd. Het koppelen van tijd aan acties zorgt ervoor dat je lijstje realistischer wordt.
 
-        Maak gebruik van een planner
 
Wil je echt graag productiever leven en werken? Dan zijn lijstjes pas een begin. In een goede planner vind je tips om jezelf beter te organiseren, je prioriteiten beter te stellen en makkelijker nee te zeggen tegen de dingen die niet belangrijk voor je zijn.
 
Ik wil hier wel aan toevoegen dat zo’n planner niet bedoeld is om 16 uur per dag productief te worden. Integendeel. Het is juist waardevol om inzichtelijk te maken welke keuzes er zijn. En daar bewust mee om te gaan. Want niets is zo waardevol als aandacht en tijd. Je kan ze maar één keer besteden.

  

Met deze tips krijg jij gegarandeerd weer overzicht en lol in het werken met lijstjes. En voel je je weer helemaal in control!

Niet? Dat is balen. Wil je wel graag veranderen, bepaalde patronen doorbreken of blijf je het lastig vinden om goede voornemens vol te houden? Denk dan eens aan het inhuren van een goede(!!) MIND vol POWER coach om tot echte resultaten te komen. Het leven is soms net topsport, waarom zou je hier geen hulp bij vragen?

We plannen graag een vrijblijvende individuele intake met je in, om te bespreken hoe we met jouw ontwikkelwensen tot resultaat gaan komen. 

Succes met organiseren!!

Met een MIND vol POWER,
Manon

 

Manon over MIND vol POWER

"MIND vol POWER helpt jou op een gezonde manier mentaal fit en sterk worden.
Sterke mentale vaardigheden helpen jou jij succesvol en gelukkig te zijn in een continue veranderende, drukke en complexe wereld.

Geen onmogelijke opgave maar een kwestie van jezelf trainen, jezelf blijven ontwikkelen." 

Meer over ons