Waarom het als leidinggevende lastig is om te coachen
Laat ik beginnen met een definitie van een leidinggevende. De leidinggevende stuurt de teamleden aan bij de uitvoering van de taken. Hij of zij geeft concrete aanwijzingen en stuurt dus op het 'hoe'. Deze rol kan ook bij een senior medewerker liggen. Een manager staat verder van deze dagelijkse werkzaamheden af. En houdt zich vooral bezig met de organisatie en beleidsvoering. Daarnaast kan de manager zelf weer leiding geven aan leidinggevenden.
Goed. Waarom is het lastig om als leidinggevende te coachen?
Oplossingen aandragen: niet doen
Coachen vraagt een nieuwsgierige blik. De neiging om oplossingen aan te dragen zal je moeten onderdrukken. En zeker als je goed op de hoogte bent van de inhoud, is dat lastig. Het is moelijker om vragen te stellen over onderwerpen waar je zelf veel over weet (en vindt!) dan wanneer je inhoudelijk niet op de hoogte bent. Oftewel, in de coachrol help je de ander, maar los je de problemen niet op jouw manier op.
Ontwikkeling versus prestatie
Een tweede uitdaging is het integreren van ontwikkeling en prestatie. Natuurlijk heb je een mening over het presteren van je teamleden. Maar wat als iemand tijdens een coachgesprek aangeeft een andere kant op te willen ontwikkelen dan jij voor ogen hebt? Dan kan je niet verder coachen op zijn/haar ontwikkeling. Dan zal je, in je rol als leidinggevende, je verwachtingen en strategie moeten uitspreken. Je zal dus veel moeten schakelen tussen je rollen. En in de praktijk minder vaak kunnen coachen dan je zou willen.
Persoonlijkheden
En de derde hobbel, die veel leidinggevenden moeten nemen, is het verschil in persoonlijkheid tussen hen en sommige teamleden. Het coachen van iemand met een andere persoonlijkheid is namelijk een grotere uitdaging. Je moet bedacht zijn op ander gedrag en taalgebruik in overeenkomstige situaties. Als coach geef je meer ruimte voor emoties dan in je rol als leidinggevende.
Coachend leidinggeven
Coachend leidinggeven is niet hetzelfde als je empathisch opstellen en eens per jaar ontwikkelgesprekken houden met je teamleden. Het gaat over het krachtenveld tussen presteren en ontwikkeling. Over het bewust schakelen tussen je rollen als manager, leidinggevende en coach. En over het effectief coachen van teamleden met verschillende persoonlijkheden.
Coachen is een vak apart. Met vaardigheden die je moet ontwikkelen, voordat je het coachend leidinggeven onder de knie hebt.
Externe coach inhuren
Merk je dat de ontwikkeling van jouw team te wensen overlaat? Of dat je hier meer aandacht aan wilt besteden, maar je er geen tijd voor hebt? Dan kan een (tijdelijke) externe coach de oplossing zijn. Voor het ontwikkelen van je eigen coachvaardigheden kies je voor persoonlijke leiderschap of alleen executive coaching.
MIND vol POWER biedt een combinatie van individuele gesprekken, teamtrainingen en executive coaching. Samen maken ze jou en jouw team krachtiger en succesvol.
Ik kijk er naar uit om ook met jouw team aan de slag te gaan!
Met een mind vol power,
Manon
Manon over MIND vol POWER
"MIND vol POWER helpt jou op een gezonde manier mentaal fit en sterk worden.
Sterke mentale vaardigheden helpen jou jij succesvol en gelukkig te zijn in een continue veranderende, drukke en complexe wereld.
Geen onmogelijke opgave maar een kwestie van jezelf trainen, jezelf blijven ontwikkelen."